Kirke med babysalmesang og rytmik

- Vi har en sangskat i vores salmer, og babysalmesang er en god måde at formidle den på, siger sognemedhjælper Ulla Schejbel Nielsen. - Foto: Nana Hauge.

Kristendom.dk har været med til legestue i Strandmarkskirken i Hvidovre for at blive klogere på ét af de efterhånden flere og flere hverdagstilbud rundt om i kirkerne

Der er sat kaffe og nybagt brød frem. Gulvet er dækket af store røde gymastikmåtter, og sognemedhjælper Ulla Schejbel Nielsen er ved at finde trommer og rasleæg. Imens er mødre - og en enkelt far - med babyer så småt ved at indfinde sig til rytmik og babysalmesang i Strandmarkskirken i Hvidovre denne blæsende fredag formiddag.

Efterhånden er det lille lokale godt fyldt op med voksne og børn. De små kigger sig nysgerrigt omkring, efterhånden som de pakkes ud af deres voksiposer og flyverdragter. Enkelte kravler ind på måtten og tager et af de farvestrålende rasleæg fra kurven, der står midt på måtterne. Mødrene småsnakker om nattesøvn, vægt og længde, og man kan fornemme, at de kender hinanden og er vant til at komme her.

Efter at mødre og børn har sat sig i en rundkreds på gymnastikmåtterne, begynder rytmikken under ledelse af sognemedhjælperen. Den første sang er en goddagsang. Børnene kigger med store øjne og enkelte spjætter af fryd, når netop deres navn nævnes. Der siges rim og remser, og hvert barn får et lille tøjdyr, der under sang ledes ind i en legetøjsmodel af Noas ark.

Til "Jeg gik mig over sø og land" hoppes og danses der i rundkreds. Så kommer salmerne - der synges "Lille Guds barn, hvad skader dig", og til "Sov sødt barnlille" får børnene på skift en vuggetur i en improviseret vugge: et tæppe, der holdes af to voksne. Nu under de mere stille sange sidder flere med deres børn tæt ind til sig.

Der er ingen tvivl om, at både mødre og børn nyder denne formiddag og da rytmik og babysalmesang er slut, er der legestue for dem, der ikke er blevet så trætte undervejs, at de er gået hjem.

For Luca på 9 måneder og hans mor Aya Ahm Nielsen er det helt sikkert et hit at komme til rytmik og babysalmesang i Strandmarkskirken.

- Det er et dejligt sted at komme, siger Lucas mor Aya.

- Her kan Luca være sammen med andre børn og på den måde også være lidt forberedt på vuggestue. Vi kommer her næsten hver gang og har megen glæde af de sange vi, lærer her. Vi synger dem også derhjemme, og Luca genkender dem efterhånden.Vi kommer ikke ellers her i kirken og havde nok næppe opdaget den, hvis det ikke havde været for babysalmesang.

Også Emilia på 1 år og hendes mor Cecilia Sehested kommer her hver fredag. I dag er imidlertid sidste gang de er her, for Emilia skal starte i vuggestue i næste uge.

- Vi kommer, fordi det er hyggeligt at synge og møde andre mødre og børn. Ja, det er helt klart på grund af musikken, vi kommer, og de sange og salmer jeg kan huske, synger vi også derhjemme.

Men hvorfor er der egentlig rytmik i kirken, og hvorfor synger man salmer med babyer?

- Det gør vi, fordi vi fra kirkens side mener, det er en måde at nå ud til nogle mennesker på, som vi ellers ikke ville se. Vi har en sangskat i vores salmer, og babysalmesang er en god måde at formidle den på, forklarer sognemedhjælper Ulla Schejbel Nielsen, der er uddannet i kommunikation med speciale i børns musiske udvikling.

- Mange vil gerne lære at synge for deres børn, og selvom forældrene måske ikke ellers kommer i kirken, lader man ved babysalmesang alligevel kristendommen få en plads ved at plante salmerne i de små. Senere når børnene bliver større, oplever vi dog nogle gange, at de dukker op til nogle af de andre aktiviteter, vi har for børn her i kirken.