Lourdes er et af katolikkernes mest populære pilgrimsmål

I dag er Massabielle-grotten byens absolutte centrum for de mange millioner pilgrimme, der årligt besøger Lourdes. Foto: Wikimedia.org

I dag er 25.000 pilgrimme samlet i Lourdes i Sydfrankrig, et af katolikkernes mest elskede pilgrimsmål. Mere end 6 millioner mennesker valfarter årligt til den grotte, hvor bondepigen Bernadette mødte jomfru Maria

Indtil vinteren 1858 var Lourdes en upåagtet lille by ved foden af de franske Pyrenæer-bjerge. Men så skete noget skelsættende. Den kun 14-årige Bernadette Soubirous så ved flere lejligheder i perioden februar til juli 1858 jomfru Maria åbenbare sig i Massabielle-grotten, der dengang lå i udkanten af byen.

I dag er grotten byens absolutte centrum for de mange millioner pilgrimme, der årligt besøger Lourdes.

Den første åbenbaring fandt sted den 11. februar 1858, og blev oplevet af Bernadette sammen med søsteren Toinette og veninden Jeanne, som begge intet så i grotten.

Bernadette derimod så en smuk hvidklædt kvinde med et blåt bælte om livet og en rosenkrans i hænderne. Øjnene var blå og meget klare, og Bernadette, som bestemt ikke var særlig religiøst anlagt, følte en stor trang til at bede.

Få dage senere gik pigerne igen ud til grotten. Bernadette, som ikke var sikker på, om kvinden var af det gode eller onde, havde medbragt en flaske vievand. Det vand stænkede hun i retning af åbenbaringen med ordene: - Hvis De er af Gud, Madame, så træd frem, men hvis De er af djævelen, så forføj Dem bort.

Damen trådte frem, og hun og Bernadette bad rosenkransen sammen. Siden tog Bernadette flere gange alene af sted til grotten, i hvert fald i starten.

For rygtet gik, og til de sidste åbenbaringer var flere tusinde mennesker forsamlet i håbet om at se den smilende hvidklædte dame, der trådte frem fra grotten, mens hun igen og igen opfordrede de forsamlede til at være gode mod hinanden, bede, gøre bod, gå i procession og bygge et kapel.

Det var dog langtfra alle, som kunne se og høre hende, og den eneste, som direkte kommunikerede med hende, var Bernadette.

Den lokale præst, der af samme grund var meget kritisk overfor fænomenet, bad derfor Bernadette meddele damen, at hvis hun ville have bygget en kirke på stedet, så skulle hun sige sit navn og få en nærtstående rosenbusk til at blomstre, hvilket ikke var så ligetil, da kalenderen viste vinter i bjergene.

Men roserne blomstrede, og efter nogle dage kom svaret fra damen, udtalt på den lokale dialekt (Lourdes ligger tæt på Spanien, så det er et fransk, der minder meget om spansk): Que soy immaculada councepciou. Det betyder: - Jeg er den Ubesmittede Undfangelse.

En rystet - og overbevist - sognepræst Peyramale skrev straks til sin foresatte, biskoppen i Tarbes: - Dette kunne Bernadette i hvert fald aldrig selv have fundet på.

Dogmet om "Den Uplettede Undfangelse" er nemlig fra 1854 og var på det tidspunkt kun fire år gammelt og stort set ikke kendt af menigmand - og slet ikke af store børn som Bernadette, der knapt kunne læse.

Den lokale præst og den katolske kirke var derfor efterhånden enige om, at miraklet måtte være virkeligt, og det samme var Bernadette, som i øvrigt under åbenbaringerne startede traditionerne med at tænde lys i grotten og drikke vand fra kilden. Ritualer, som stadig er en vigtig del af enhver valfart til Lourdes.

Bernadette, der var født i fattigdom og som i flere år blev beskyldt for at være så dum, at hun ikke kunne lære sin katekismus, så hun kunne modtage sin første communion (katolsk nadver), endte som nonne i Nevers under navnet Marie-Bernard, søster af næstekærlighed. Hun døde som kun 35-årig i 1879, og blev helligkåret af pave Pius XI i 1933.

Hendes intakte legeme kan stadig ses i Nevers, der ligger 800 km fra Lourdes. Folk, som har set det siger, at Bernadette den dag i dag mere ligner en, der sover end en, der er død. En af hendes knogler er dog i Lourdes, i krypten, hvor den, på hendes årlige festdag den 18. februar, bæres i procession gennem byen.

I dag er Lourdes et af den katolske kirkes største valfartssteder med omkring 6 millioner pilgrimme hvert år - eller en halv million flere end der bor mennesker i hele Danmark.

Over grotten opførtes i 1876 en kirke og ved siden af den finder man Rosenkrans-basilikaen. I hundredeåret for Bernadettes åbenbaringer (1958) indviede man også en underjordisk kirke med plads til 25.000 pilgrimme.

Mirakler regnes der i øvrigt stadig med, og derfor beskrives Lourdes ofte som et hospital under åben himmel. Mere end 80.000 syge fra hele verden besøger årligt stedet. Men i modsætning til, hvad man måske kunne tro, er det ikke lidelsen, som dominerer stedet. Det er derimod glæden og freden, som tegner billedet i byen, hvor der året rundt myldrer med pilgrimme, også ikke-katolske, fra hele verden.

Læs mere om Bernadette, Lourdes og miraklerne på www.lourdes.dk.

I dag er grotten byens absolutte centrum for de mange millioner pilgrimme, der årligt besøger Lourdes. Foto: arkiv.