Pave Frans: Fake news opstod i Edens have

I stedet for at lade sig forføre af det seneste scoop eller sensationelle overskrifter, skal journalister huske på det personlige ansvar, de har for at fortælle sandheden og ikke sprede falske nyheder, skriver pave Frans i anledning af den romersk-katolske kirkes årlige verdens-kommunikationsdag. Foto: Andrew Medichini/Ritzau Scanpix

Evas bid af frugten fra kundskabens træ blev begyndelsen på fake news. Sådan lød pave Frans' budskab i anledning af den romersk-katolske kirkes årlige verdens-kommunikationsdag den 13. maj, hvor han opfordrede journalister verden over til genfinde integriteten i journalistik

Da den snedige slange i Edens have lokkede Eva til at spise af den forbudte frugt, der ledte hende og Adam til syndefaldet og hermed uddrivelsen af paradis, var det det også første gang, begrebet fake news så dagens lys.

Sådan lyder det fra pave Frans som optakt til den romersk-katolske kirkes årlige verdens-kommunikationsdag. Siden Det andet Vatikanerkoncil har det været bestemt, at søndagen forinden pinse er helliget kommunikation, i år den 13. maj.

I et officielt dokument fordømmer pave Frans udbredelsen af fake news og minder journalister verden over om det personlige ansvar, de har for at fortælle sandheden og ikke sprede løgne. Sidstnævnte har der været en række tilfælde af de seneste par år. Ikke mindst under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016, hvor falske nyheder som ”Pave Frans støtter Donald Trump” og russiske annoncer skulle påvirke præsidentvalget.

Journalister har en mission – de er nyhedernes beskyttere - og i stedet for at lade sig forføre af det seneste scoop og sensationelle overskrifter, som nogle gør, opfordrer pave Frans verdens journalister til at genfinde integriteten i deres virke.

Ved at sammenligne fake news med Satan – ondskaben selv i form af slangen fra paradis – bruger pave Frans et bibelsk billede til at beskrive en moderne tendens. Men kan man det? Og bør verdens største religiøse leder blande sig i journalistik?

Mark Blach-Ørsten, du er medieforsker ved Roskilde Universitet. Pave Frans bruger et bibelsk billede – fortællingen om syndefaldet – til at fremhæve sin pointe om fake news. Kan man det?

”Det kan man godt. Fake news er ikke et fast, defineret begreb. USA’s præsident, Donald Trump, bruger begrebet fake news til det at opnå det, han gerne vil, og det samme gør kritikere af fake news. Dét, pave Frans adresserer, er frygten for fake news. At vi bliver misinformeret af personer med dårlige intentioner. Og fordi han er pave, er det ikke så mærkeligt at bruge metaforer fra Bibelen. Det han mener er, at misinformation kan lede os, om ikke i Helvede, så i hvert fald til et syndefald. Vrider man den metafor, kan man godt sige, at det til en vis grad er rigtigt. Hvis folk ender med at tro på forkerte fakta og træffer nogle beslutninger ud fra det, kan det ende katastrofalt."

Hvad får pave Frans ud af at forklare en moderne tendens med et bibelsk billede?

"Fake news er blevet et begreb, alle taler om. Pave Frans skriver sig ind i en moderne dagsorden og sikrer sig først og fremmest omtale. Hans budskab når bredt ud. På den måde gør han, hvad en dygtig bibellæser skal gøre: Finde relevansen i de ældre tekster og sætte den i et nutidigt perspektiv, som folk kan relatere til både bibelsk og i konteksten. Det er udmærket kommunikation at sikre sig, og Kristeligt Dagblad er sikkert ikke det eneste medie, der dækker hans udtalelse."

Giver det en pondus, at det er pave Frans, som fordømmer fake news?

"Ja, det tror jeg. Vores egne politikere brokker sig tit over forskellige udvalgte medier fra alle sider af det politiske aspekt. Spørger man befolkningen, er der også relativ lav tillid til journalister. Pave Frans taler journalistik og nyhedsmedier op i en tid, hvor mange taler journalistik og nyhedsmedier ned. Det kan de godt have brug for i en tid, hvor de er under angreb."

Er det normalt, at verdens største religiøse leder kommer med en konkret faglig vurdering af kommunikation?

"Nej. Men pavestolen som institution er blevet mere moderniseret og mere kommunikerende, ligesom vores eget kongehus er blevet det. Generelt set er alle traditionelle institutioner blevet bedre til at forsøge at komme med budskaber på kryds og tværs af platforme. Det gælder også paven."

Pave Frans slutter sin besked af med et ønske om at promovere en fredfyldt journalistik. Hvilke historier tror du, han efterspørger, når han opfordrer til det?

"Én af de ting man har lært indenfor den gren af fake news, som blandt andet russerne står bag, er, at det handler om at skabe konflikter. At udpege nogle personer, man er imod og fremelske en stærk, følelsesladet debat. Dét pave Frans mener med fredfyldt journalistik er at lave historier, der taler mindre til folks følelser og mere til deres intellekt og viden. At dæmpe debatten og fokusere på, hvad vi ved, og ikke hvad vi føler."