Nu kommer snublesten til Danmark

Tysk kunstners mindesten kommer nu også til Danmark. De første 12 lægges i fortovene denne uge og skal minde om holocausts ofre herhjemme

Tre såkaldte snublesten er netop lagt i fortovet foran Synagogen i Krystalgade og skal minde om jøder, der blev deporteret under Anden Verdenskrig.
Tre såkaldte snublesten er netop lagt i fortovet foran Synagogen i Krystalgade og skal minde om jøder, der blev deporteret under Anden Verdenskrig. . Foto: Leif Tuxen.

Danskere har formentlig stødt på nogle gyldne brosten i fortovet i byer i Tyskland, Ungarn og Holland. I dag findes der hele 74.000 såkaldte snublesten i 24 lande ud for de hjem, hvorfra jøder under Anden Verdenskrig blev hentet og senere myrdet af nazisterne blandt andet i udryddelseslejre.

Fra mandag kan man også finde snublesten i fortovene i forskellige gader i København og på Frederiksberg. De skal vidne om 12 mennesker, som døde under holocaust, og hvis sidste bopæl var i Danmark.

En snublesten er en brosten af granit påsat en plade af en stærk messinglegering. I metallet er indgraveret navnene på holocaustofre, deres fødselsdato, deres transport-dato og oplysninger om disse menneskers skæbne under holocaust.

Det er den tyske kunstner Gunter Demnig, der siden 1992 har rejst rundt i Europa og lagt snublesten for at få folk til at standse op og blive opmærksomme på historien netop dette sted.

I 2010 beskrev Kristeligt Dagblad en gruppe danskeres forsøg på at få den tyske kunstner til at placere sten i Danmark, hvor jøder også blev ramt af holocaust. 480 danske jøder blev fanget af nazisterne og sendt til Theresienstadt, hvor 52 døde under opholdet. Desuden blev også et stort antal statsløse jøder udvist fra Danmark mellem 1940 og 1943.

I første omgang lykkedes det ikke den danske gruppe at få stenene hertil. Men nu, næsten 10 år senere, er det endelig lykkedes en initiativgruppe af frivillige at få tilladelser og rejse private donationer til projektet, der dermed bliver en del af det enorme decentrale mindesmærke.

Gunter Demnig lægger de første 12 sten ni steder rundt omkring i København. Forbipasserende vil eksempelvis ”snuble” over en sten ud for Nørregade 27, der beretter om en statsløs jødisk flygtning, Irma Barasch, født 1893, arresteret 29. august 1942, udvist til Tyskland en uge senere og myrdet i Auschwitz.

Der lægges også snublesten i Krystalgade, Bredgade, Sølvgade, Ravnsborg Tværgade, Prinsessegade, Rantzausgade, Carl Plougs Vej og Borgmestervangen.

”Det betyder meget, at Danmark også på det her punkt beskæftiger sig med sin fortid. Den statsløse gruppe jøder, der blev udvist, er ikke lige så velbeskrevet som eksempelvis redningen af de danske jøder,” siger forfatter Henriette Harris, der er med i den danske initiativgruppe.

Hun håber, at der kan lægges endnu flere snublesten herhjemme. Snublestenene er fra Gunter Demnigs side tænkt som en borgerbevægelse, og på en helt ny hjemmeside, snublesten.org, kan danskere melde sig frivilligt og blive fadder for en sten, der koster 120 euro, cirka 900 kroner, at få lavet og lagt i jorden. Det kan eksempelvis være folk, der bor i et hus, hvor der boede jøder, der blev deporteret. Det kan også være pårørende eller skoler, som arbejder med temaet, oplyser Henriette Harris, som allerede har fået henvendelser fra familiemedlemmer til jøder, der blev sendt til Theresienstadt.

Historiker Vilhjálmur Örn Vilhjálmsson, der også er med i den danske initiativgruppe, påpeger, at stenene er et glimrende redskab til at mindes alle ofre for holocaust.

”Stenene minder os om, at uhyrlighederne kan ske igen, hvis smålighed mod mennesker i nød får lov til at tage overhånd,” siger han.

På den nye hjemmeside kan man også læse historierne bag navnene på snublestenene.

De første tre sten blev placeret mandag klokken 9 ved synagogen i Krystalgade, hvor tidligere overrabbiner Bent Melchior holdt tale. Herefter tog Gunter Demnig rundt i byen og lagde de øvrige sten.

Se billederne fra Krystalgade herunder.

Tidligere overrabiner Bent Melchior og Henriette Harris fra den danske snublestensgruppe hilser på den tyske kunstner Gunter Demnig.
Tidligere overrabiner Bent Melchior og Henriette Harris fra den danske snublestensgruppe hilser på den tyske kunstner Gunter Demnig.
Der blev også spillet musik til ceremonien, hvor stenene blev lagt i jorden foran synagogen i Krystalgade.
Der blev også spillet musik til ceremonien, hvor stenene blev lagt i jorden foran synagogen i Krystalgade.
En efterkommer til en af de afdøde jøder.
En efterkommer til en af de afdøde jøder.
De tre første snublesten, der blev lagt i fortovet foran synagogen. De skal minde om tre skæbner under besættelsen, hvor jøder blev deporteret.
De tre første snublesten, der blev lagt i fortovet foran synagogen. De skal minde om tre skæbner under besættelsen, hvor jøder blev deporteret. Foto: Leif Tuxen.
Den tyske kunstner lægger stenene i jorden.
Den tyske kunstner lægger stenene i jorden.